040-665 45 50
Inga varor i din varukorg

Astrid Gate

Astrid GateAstrid Gates nu aktuell med servisen Pilgrim. Nyansrika bildskålar och pjäser i graalteknik är annars det man först förknippar med Astrid Gate. Hennes glaskonst är idag tekniskt oöverträffad inom svensk glasindustri.

Simon Gate, Astrids farfar var tillsammans med Edvard Hald en av pionjärerna inom graaltekniken. Astrid  hann tyvärr aldrig träffa sin berömde farfar, men är givetvis oerhört stolt över honom. Från början hade hon inte alls tänkt att arbeta som glaskonstnär, även om hon tecknat och målat sedan barnsben. Men kärleken slog ner som en bomb när hon tillsammans med sin farmor Flory Gate besökte Orrefors, 1985.

"Det var en härlig känsla, precis som att komma hem, innan dess hade jag inte haft en tanke på att jobba med glas".

Hon sökte till Orrefors glasskola och hade även funderingar på att blåsa glas i egen hytta. Men gravyren fångade Astrid för gott. "Glaset har så många möjligheter och jag arbetar med olika färger, över- och underfång och därtill graal", säger hon själv och fortsätter: "Jag har specialiserat mig på olika graaltekniker t.ex. Fabelgraal och Dubbelgraal som är mer skulpturala former av graal." Efter en rad samarbeten i form av unika konstglaspjäser framtagna för Fyrklövern antog hon utmaningen att för första gången göra något i porslin. Resultatet blev en underbar servis, dekorerad med fjärilar och blommor, motiv som ligger Astrid varmt om hjärtat och ofta återkommer till.