Pajformar

Våra pajformar i fältspatporslin är tåliga och vackra att sätta fram på bordet vid servering oavsett om du bakar en matpaj eller efterrättspaj. Pajen är en klassisk maträtt som ständigt uppdateras med nya härliga recept - salta, söta, matiga eller smuliga!

Klimatsmart paj

Det bästa med paj är att du kan välja råvaror efter säsong och välja närodlat. Fyll din pajform med färska primörer på våren, nyplockade bär på sommaren och med svamp, tomater, örter, ost, frukt eller rotfrukter på hösten och vintern. Det finns med andra ord pajer för alla årstider och du kan servera matpajerna som en huvudrätt med en sallad eller som en sidorätt på buffén. Ska du baka paj för många kan du använda våra ugnsformar som finns i många olika varianter.

Paj med eller utan socker

Skillnaden på matpaj och efterrättspaj är att matpajer bakas på osötade degar medan efterrättspajen är sötad. Efterrättspajer kallas också finpajer och dit räknas fruktpajer, smulpajer och kladdkakor. Ordet paj kommer från engelskans ”pie” och i Frankrike har många pajer ett eget namn som exempelvis ”quiche”.

Pajhistoria

Pirogen lagades 500 år f.Kr. i antikens Rom och är pajens föregångare. På 1100-talet bakades det runda inbakade pajer. Äppelpajen har en lång historia och man har hittat engelska och holländska recept från 1500-talet. Den svenska äppelpajen kommer ursprungligen från Skåne med anor från 1800-talet då det var vanligt med stekt kavring som fyllning tillsammans med äpplena.