Sensommarfika i trädgården

  • Nu när träden dignar av frukt i våra trädgårdar, på torget och i gårdsbutikerna är det hög tid att njuta av allt härligt som säsongen erbjuder. En söndag i september väckte vi barnen tidigt, nu var det dags för äppleplock och pajbak! Prova gärna våra härliga recept som gick hem hos precis alla!

  • Aspvik1_.jpg

  • Aspvik2.jpg

  • apple.jpg

  • modeller.jpg

  • Vilken rikedom! Att kunna gå ut i trädgården och plocka precis så många äpplen som behövs till dagens paj.

    I många av våra serviser finns tillhörande pajformar. Aspvik är en av de allra vackraste.
    Inspirationen till servisen Aspviks dekor fick Micael Bindefeld från sin mormors handmålade porslin.

  • Aspvik4.jpg

  • Aspvik3.jpg

  • pajform.jpg

    Pajform, 1298 kr

  • mugg.jpg

    Mugg, 199 kr

  • assiett.jpg

    Assiett, 195 kr

  • muffin.jpg

    Muffinsform, 175 kr

äppelpaj.jpg

Äppelpaj

PAJDEG:

  • 175 g smör 
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

FYLLNING:

  • 3-4 äpplen
  • 25 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 stk kanel

Pajdeg: Värm ugnen till 200 grader. Vispa smör och socker ljust och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en deg och tryck ut i en pajfom. Fyllning: Skala och kärna ur äpplen. Halvera och skär i skivor. Lägg äppleskivorna snyggt på degen. Klicka över smöret och strö över socker och kanel. Grädda i ca 20 minuter tills äpplena är gyllenbruna.

  • Skapa lustfyllda dukningar med servisen Linnea!

  • Linnea1_.jpg

  • De vuxnas favorit bland pajerna blev den med fikon, som bakats i ugnen i en smarrig mandelmassakräm.
    Vi använde ugnsformen i Linneaserien som passar lika bra till potatisgrätäng och kyckling som till varma efterrätter. Scrolla ner för recept på fikonpajen.

  • Linnea3_2.jpg


    Man måste ju provsmaka degen medan pajen är i ugnen… Saga och Nellie hjälper till med pajbaket i köket.

  • Linnea4.jpg


    Mamma Cecilia plockar blommor i trädgården till fikabordet.

  • Linnea2.jpg


    Våra ugnsformar passar precis lika bra till gratänger som till pajer! 

  • ugnsform.jpg

    Ugnsform 26 cm, 995 kr

  • mugg.jpg

    Mugg, 229 kr

  • assiett.jpg

    Assiett, 225 kr

  • mjölkkanna.jpg

    Mjölkkanna, 655 kr

fikonpaj.jpg

Fikonpaj

PAJDEG:

  • 125 g smör 
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

FYLLNING:

  • 200 g mandelmassa
  • 2 dl créme fraiche
  • 3 ägg
  • 4 msk florsocker
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 msk honung

Pajdeg: Hacka ihop smör och mjöl till en smulig deg. Tillsätt florsocker, ägg och salt och arbeta snabbt ihop til en smidig deg. Tryck ut degen till en platta, linda in i plastfolie och lägg i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Tryck utdegen i en pajform, skär till kanterna. Nagga och förgrädda pajskalet ca 12 min. Sänk värmen till 175°. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop créme fraiche och ägg. Blanda i mandelmassan. Tillsätt florsocker, kardemuma och citronskal. Häll smeten i pajskalet. Ansa och skär fikonen i tunna klyftor. Ställ dem i fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 55 min tills fyllningen har stannat. Låt svalna, ringla över honung och servera.

  • Uterummet förlänger säsongen och inbjuder till fina fikastunder även om det blåser och regnar ute. 

  • Ingrid1.jpg

  • Nova, Nellie och Saga väntar på att äppelpajen ska bli klar. Alla älskar att fika oavsett ålder!

Ingrid3.jpg

Pajformen i serien Ingrid har en upphöjd relief i vitt.