Kreativt kräftkalas

  • Sensommar, ljumma kvällar, doften av dill och kräftor… Nu samlar vi familj och vänner och fixar ett härligt kräftkalas med några enkla tips och tricks!

    På vår kräftskiva dukade vi upp med nya stengodsservisen Pepper. Vi bakade ett frasigt flarn med västerbottenost och en västerbottenpaj med lax. Istället för blommor på bordet använde vi solig krondill och som en liten förrätt serverade vi räkor i form av ett hjärta.

  • 1.jpg

  • Stengodskollektionen Pepper passar fint till just kräftskiva. Det stora faten i serien är perfekt till kräftorna eller osten. I de mellanstora skålarna serveras kräftor, havskräftor eller räkor vid bordet och de minsta skålarna passar perfekt till aiolin!

    Höj stämningen med lampor ovanför bordet. Använd doftande dillkronor i stället för blommor och maxa skålarna med kräftor!

  • 2_se.jpg

  • I Pepper finns 7 delar. Mattallrik, förrättstallrik, fat och skålar i olika storlekar samt muggar. 
    Varje stengodsdel har en unik glasyr.

  • Pepper_mat.jpg

    Mattallrik, 199 kr

  • Pepper_for.jpg

    Förrättstallrik, 179 kr

  • skal.jpg

    Skål 26 cm, 995 kr

  • Pepper_fat.jpg

    Fat, 1275 kr

  • Pepper_skalliten.jpg

    Liten skål med guldkant, 189 kr

  • 3.jpg

  • Frestande fat! Använd Peppers mellersta skål till citroner eller till sås.

  • 4_se.jpg

  • TIPS!

    Använd kökshanddukar som servetter - de är både dekorativa och tål hög värme i tvättmaskinen.

  • 5.jpg

    TIPS!

    Lägg räkorna i form av ett hjärta och hälsa gästerna extra välkomna!

  • 6.jpg

    TIPS!

    Få bort skaldjurslukten från händerna med citron! Rulla tvättlappar och bind ett natursnöre runt med en bit citron och en namnlapp. De små skålarna fyller vi med vatten.

  • ol.jpg

    Ölglas, 225 kr

  • snaps.jpg

    Snapsglas, 159 kr

  • siluett_vin.jpg

    Siluett vinglas, 199 kr

  • siluett_best.jpg

    Siluett bestick, från 99 kr

  • 7.jpg

  • 8.jpg

  • 9.jpg

  • Recept

paj.jpg

Västerbottenpaj med lax

Pajdeg:

  • 3 dl dinkelmjöl
  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk ättika
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 2 bitar styckfryst lax
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 2 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1 stort knippe dill
  • salt, peppar

Gör så här: Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Smöra en pajform och platta ut den i formen. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175 grader. Tina laxen och skär den i tunna strimlor. Fördela ut i botten av pajskalet. Riv osten och blanda med grädde, ägg och klippt dill. Smaka av med peppar. Häll oststanningen över laxen och grädda sedan i 35 - 40 minuter i 175 grader.

sparris.jpg

Sparrisflarn

Ca 4-6 bitar

  • 1 pkt smördeg, (rulle ca 265 g)
  • ca 14 sparris
  • 100 g cream cheese
  • 120 g riven västerbottenost
  • En näve hasselnötter
  • Oxalis
  • Honung

 

Gör så här: 

Rulla ut smördegen. Skär en ram (1 cm) innanför kanten. Det är viktigt att du inte skär igenom degen. Bre cream cheese över hela degen (förutom ramen).

Toppa med riven västerbottenost. Lägg på sparrisen. Grädda i 15 - 20 minuter i 200 grader. Ta ut och dekorera med hackade hasselnötter, oxalis och ringla lite honung över. Servera!