En rustik påskdukning i naturnära toner

  • Våren närmar sig och vi börjar alla fyllas med vårinspiration och längtan efter ljusare tider. Bjud hem dina vänner till ett avslappnat och rofyllt dukat bord med en palett av naturnära toner, handmålade glasyrer, mjuka former med inslag av trä. Här är våra bästa tips till hur du lyckas med en ombonad och lantlig påskdukning i år.

  • Salt_1.jpg

Så får du till 6 naturnära dukningstips

SA_Pask_tips1.jpg

Dukningstips 1

En stengodsservis tillför en rustik och genuin känsla och passar utmärkt ihop med övriga element i denna påskdukning. Här har vår omtyckta stengodsservis Salt fått ta plats på det dukade påskbordet och skapar med sin handmålade glasyr en ljuvlig balans.

SA_Pask_tips2.jpg

Dukningstips 2

Linneservetter i en dov färgskala kommer hjälpa till att skapa känslan du är ute efter. Här behövs ingen avancerad servettvikning, utan låt servetterna gå i samma stil som linneduken. Det ska vara enkelt att duka snyggt!

SA_Pask_tips2.jpg

Dukningstips 2

Linneservetter i en dov färgskala kommer hjälpa till att skapa känslan du är ute efter. Här behövs ingen avancerad servettvikning, utan låt servetterna gå i samma stil som linneduken. Det ska vara enkelt att duka snyggt!

SA_Pask_tips3-5.jpg

Dukningstips 3

Få till den rätta vårkänslan genom att plocka in några av våra allra med älskade vårtecken till din påskdukning. Här har vi låtit kvistar med mjuk videung stoltsera i en rustik tillbringare, dekorerat med fjädrar som går ton-i-ton med dukningen.

Dukningstips 4

Har du ett bord med en vacker träskiva så låt träets unika struktur vara synlig, lägg ut en linneduk lite slarvigt över bordet, duken behöver egentligen inte strykas utan skapar bara mer karaktär om den är lite skrynklig.

Dukningstips 5

En varm filt eller en mjuk fäll visar på lite extra omsorg och kommer göra den frusne vännen glad, samtidigt som den blir en stilfull detalj över stolsryggen.

Påskpyssel - färga ägg i naturnära toner

  • Självklart ska du dekorera ditt påskbord med ägg och finns det något finare sätt att färga sina ägg på än med naturliga råvaror? Slipp ohälsosamma kemikalier och grälla färger och dekorera istället påskbordet med ägg du har färgat själv med råvaror från skafferiet, det är både vackert och enkelt.

SA_Pask_tips6.jpg

Dukningstips 6

Finns det något mer symboliskt för påsken än just ägg? Vi har låtit naturligt färgade ägg tillföra känslan av påsk.

 

Du behöver:

• Ägg
• Lökskal - för gulbruna ägg
• Frysta blåbär - för dovt blå ägg
• Rödbeta/hallon - för rosa ägg
• Gurkmeja - för gula ägg
• Kaffepulver - för ljusbruna ägg
• Vitvinsvinäger

SA_Pask_recept.jpg

 

Gör så här: Tillsätt i en tesked vitvinsvinäger i kokande vatten, häll i önskad färgsättare och låt det koka upp i 10 minuter. Därefter lägger du ner äggen och låter dem koka 8 minuter. Stäng av spisen och låt dem svalna. Ju längre de ligger kvar, desto starkare blir färgen och vips har du påskens charmigaste bordsdekorationer klara.

Tips! Vill du få mer karaktär på dina färgade ägg så kan du vira runt tråd eller en bit spetstyg innan du lägger i dem i badet.

 

SA_Pask_recept.jpg

 

Gör så här: Tillsätt i en tesked vitvinsvinäger i kokande vatten, häll i önskad färgsättare och låt det koka upp i 10 minuter. Därefter lägger du ner äggen och låter dem koka 8 minuter. Stäng av spisen och låt dem svalna. Ju längre de ligger kvar, desto starkare blir färgen och vips har du påskens charmigaste bordsdekorationer klara.

Tips! Vill du få mer karaktär på dina färgade ägg så kan du vira runt tråd eller en bit spetstyg innan du lägger i dem i badet.

 

  • Salt_3.jpg

  • Recept

Sill4.jpg

Påskens godaste sill

 

  • 2 burkar 5-minuterssill (á 420 g)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl lag från inläggningen
  • 1 dl Kalles kaviar
  • 2 tsk strösocker
  • 20 droppar Worcestersås
  • 2 krukor finhackad dill
  • 20 cm hackad purjolök
  • 1 hackad röd lök

 

Gör så här: Häll av sillen. Blanda övriga ingredienser i en bunke och rör om väl. Tillsätt den avrunna sillen. Låt stå i 1-3 dagar innan servering.

knacke2.jpg

Hembakat frasigt fröknäcke

12 bitar

  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,75 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl olivolja
  • Flingsalt

 

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt 2 dl kokande vatten och vänd runt och fördela på ett bakplåtspapper. Platta ut och släta till smeten och dra ut med handflatan. Strö på flingsalt. Baka ca 1 timme i ugnen.

knacke2.jpg

Hembakat frasigt fröknäcke

12 bitar

  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,75 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl olivolja
  • Flingsalt

 

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt 2 dl kokande vatten och vänd runt och fördela på ett bakplåtspapper. Platta ut och släta till smeten och dra ut med handflatan. Strö på flingsalt. Baka ca 1 timme i ugnen.

  • Vi hoppas att du har fått massor med härlig dukningsinspiration till våren och den glädjefulla påsken. Låt det bli en stämningsfull vår där gemenskap står i centrum. Ta hand om varandra!