Janssons frestelse
- 2 stora gula lökar
- 1 kg fast potatis
- 1 msk smör eller margarin (att steka i)
- 2 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
- 3 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 1/2 msk ströbröd
- 2 msk smör eller margarin (att klicka över)
Gör så här: Sätt ugnen på 175˚C. Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna. Skär potatisen i tunna strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken. Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet. Grädda i nedre delen av ugnen 1 1/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.