Såskannor

Servera såsen i en vacker såskanna för att förhöja mat- och smakupplevelsen. När du dukar fram din sås i kanna eller snipa kan du välja att matcha denna med din resterande servis eller att mixa servisen för att få en mer personlig twist på dukningen.

Varför ska man använda en såskanna?

När man dukar fram en middag som har en tillhörande sås är en såskanna som håller värmen en god idé. Då kan du utan några bekymmer servera varm sås till maten under hela sittningen oavsett om det är en snabb middag eller om ni sitter runt matbordet i några timmar.

Såssnipan fungerar även utmärkt till att servera kall sås ur och kan hjälpa den kalla såsen hålla kylan ytterligare en stund än om såsen serveras på annat vis. Ett tips när du ska servera kyld sås är att förbereda såsen och såskannan någon timme innan middagen. Häll då den kylda såsen i såskannan och ställ in kannan i kylen. När det sedan är dags att bjuda på såsen så kan du ställa fram den kylda såsskålen på bordet. Det kylda porslinet kommer på så vis hålla såsen kall och god under hela måltiden.

Såssnipa med eller utan fat?

Precis som med kaffekoppen så har en del såskannor tillhörande fat. Dessa sitter ibland fast med själva såsskålen som då tillsammans utgör såssnipan. En del andra såsskålar har ett tillhörande fat som är en separat del från själva skålen, fatet och såskannan brukar dock köpas som ett set och ej separat.

Fatet på såskannan är en smart och funktionell del av kannan då detta fångar upp eventuellt spill från såsen. Om olyckan skulle vara framme och någon råkar spilla sås så stannar såsen i fatet istället för att hamna på bordet eller en eventuell duk eller löpare och då lämna fula fläckar.

Om du funderar på att investera i en såsskål utan tillhörande fat kan det vara bra att tänka på att vara lite försiktigare när man häller upp såsen. Ett tips är att knyta en vacker tygservett runt såssnipan som då skulle fånga upp eventuellt spill från snipan.

Du kan också skippa tygservetten och istället duka fram eleganta serveringsbestick till såskannan utan fat. En såsslev som komplement till såskannan är vanligare än vad man tror och är ett bra sätt att minska risken för spill.

Små såsskålar med öra

De flesta såsskålar har ett eller två öron. Detta för att underlätta serveringen och upphällningen av sås. Örat, eller öronen, är även bra eftersom du då minskar risken att bränna dig när du ska använda såssnipan.

Såskannor och såsskålar utan öron förekommer inte så ofta just på grund av att det blir svårare att använda och lättare att bränna sig vid servering. Men om du mot förmodan skulle investera i en såskanna utan öra så kan det bra om du är extra försiktig vid användning.

Rengöring av din såskanna

Efter att du har använt din såssnipa är det bra om du sköljer av snipan med ljummet vatten så att såsen inte fastnar i materialet. Ställ sedan in såskannan i diskmaskinen eller diska denna för hand om kannan är ömtålig och inte kan diskas i maskin. De flesta såsskålar i vårt sortiment går bra att diska i diskmaskin men det är alltid bra att dubbelkolla så att såsskålen inte tar skada i diskmaskinen. Låt sedan såskannan lufttorka eller torka den för hand med en vanlig kökshandduk.