Champagneglas

Servera champagnen med stil och låt de exklusiva bubblorna ta plats i ett vackert och lyxigt champagneglas som framhäver den höga fruktsyran och de kritiga mineraltonerna.

De tre klassiska typerna av champagneglas

I det tulpanformade glaset lyfts aromerna fram bäst och framhäver dryckens friskhet. Flöjtglaset är utformat för att öka flödet av bubblorna och för den optimala doft- och smakupplevelsen. Coupeglasen med en vid och öppen kupa håller inte kvar bubblorna lika länge, dock är det många som anser att dessa champagneglas upplevs festligare och använder dem till cocktails och vid servering av desserter.

Sprudlande champagnefakta

Min gud, jag dricker stjärnor!” Lär munken Dom Pérignon ha utbrustit när han för första gången smakade champagne i slutet av 1600-talet. Det var givetvis de små men många bubblorna som han syftade på. En flaska champagne innehåller 49 miljoner bubblor och det är bubblorna tillsammans med den karaktäristiska smaken som gjort Champagnen till en av världen mest eftertraktade drycker.

Champagne bara från distriktet Champagne

Det är bara mousserande vin som tillverkats i distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas champagne. Klimatet i distriktet är svalt så att druvorna knappt mognar vilket skapar en mycket frisk och citrusliknande smak av den höga halten av syra. Den vita jorden i distriktet Champagne är rik på krita vilket bidrar till den kritiga mineraltonen. Brödigheten som ofta beskrivs i smaken kommer från jästen som tillsätts i flaskorna. Det är också kombinationen av druvsorter som gör vinet komplext och smakrikt, de blå durvorna pinot meunier och pinot noir blandas med gröna chardonnayduvor. Till skillnad från vanliga mousserande viner, skapas champagnens bubblor direkt i flaskan när jästkultur och socker tillsätts till det stilla vinet, en dyrbar och komplicerad metod. Att välja rätt champagneglas förhöjer njutningen av den sprudlande dryckesupplevelsen.

 

Vilken temperatur bör champagnen ha vid servering?

Rätt serveringstemperatur för champagne är 8-10 grader, vill du minimera risken för att den skummar över i champagneglaset bör temperaturen vara runt 6 grader när du öppnar flaskan.